Aktuálně

29. 5. 200711:43

Členové vlády dnes seznámí senátory s reformními plány

Zástupci vlády v čele s premiérem Mirkem Topolánkem dnes budou se senátory diskutovat o podobě reformy veřejných financí.

Na seminář o reformních záměrech kabinetu do roku 2010 členové horní komory pozvali i ministry financí, práce a zdravotnictví Miroslava Kalouska, Petra Nečase a Tomáše Julínka. Přijít má i guvernér České národní banky Zdeněk Tůma.

Očekává se, že prosadit chystané daňové, sociální a zdravotnické změny bude pro Topolánkovu vládu lehčí v Senátu než ve sněmovně. Senátorský klub ODS, která má v horní komoře přesně nadpoloviční většinu, už minulý týden vládní zákon o stabilizaci veřejných financí podpořil. Ke stejnému postoji vyzval své stranické kolegy ve sněmovně.

Pokud by poslanci vládní plány schválili, Senát by je projednával patrně v druhé polovině srpna.

Kabinet chce sjednotit daň z příjmů na 15 procent, počítala by se však z takzvané superhrubé mzdy zahrnující i sociální a zdravotní pojištění. Firmy by do roku 2010 platily na dani místo 24 jen 19 procent. Snížená sazba DPH se má naopak z pěti zvýšit na devět procent. V sociální oblasti se má zastavit automatická valorizace sociálních dávek vyjma penzí. Součástí změn jsou i poplatky za návštěvu lékaře, pohotovost, recept či hospitalizaci.

klh čtk