Aktuálně

31. 5. 200710:11

Ministři zatím antidiskriminační zákon neschválili

Vláda zatím neschválila návrh antidiskriminačního zákona, který má zajistit rovný přístup ke vzdělání, práci, zdravotnické péči, sociálním výhodám či bydlení.

Projednávání předlohy, která má ochránit před diskriminací kvůli sexuální orientaci, zdravotnímu postižení, jazyku, náboženství či majetku, na včerejším zasedání bylo přerušeno a kabinet se k ní vrátí na některé z příštích schůzí.

Zákon chránící před diskriminací přitom měla Česká republika přijmout už při svém vstupu do EU v roce 2004. Kvůli neexistující normě proto státu hrozí sankce. Kabinet Mnirka Topolánka se zákonem na ochranu před nerovným zacházením počítá ve svém programovém prohlášení, v koaliční smlouvě si stanovil termín do konce letošního roku.

Antidiskriminační zákon připravovaly už minulé vlády. Poslední návrh loni vetoval Senát. Sněmovna o něm před volbami pak už nehlasovala. Nynější verze vychází z minulých předloh.

Zákon má usnadnit i případné dokazování nerovného zacházení. Nerozšiřuje vymezení diskriminace, jak ho nyní upravují české zákony. Nezahrnuje tak například diskriminaci kvůli manželskému stavu či kvůli příslušnosti k politickým stranám.

klh čtk