Aktuálně

31. 5. 200710:27

Vláda neschválila vyšší rozpočet pro vysílací radu

Vláda dnes neschválila návrh předložený ministerstvem kultury o navýšení rozpočtu Rady pro rozhlasové a televizní vysílání o 3,5 milionu korun.

Peníze měly posloužit na úhradu nákladů spojených s pořádáním 25. zasedání European Platform of Regulatory Authorities (Evropské platformy evropských regulačních orgánů pro rozhlasové a televizní vysílání, EPRA), které se v květnu uskutečnilo v Praze.

Loni hospodařila rada podle svých internetových stránek s rozpočtem 48 milionů korun, což bylo o necelých osm milionů více než v roce 2005. Šéf úřadu RRTV Petr Bartoš řekl, že rada letošní rok hospodaří se stejným rozpočtem jako loni.

Mluvčí ministerstva kultury Marcela Žižková již dříve sdělila, že organizace, která je hostitelem zasedání EPRA, na sebe vždy přijímá závazek úhrady nákladů akce.

Žižková také uvedla, že rada vyčíslila náklady spojené s pořádáním akce na 3,5 milionu korun a navrhovala začlenění této částky do svého rozpočtu na letošní rok. Kulturní výbor sněmovny loni v listopadu zvýšení rozpočtu RRTV doporučil.

"Toto doporučení nicméně nebylo zohledněno při projednávání rozpočtu v rozpočtovém výboru sněmovny. Za této situace se rada obrátila na vládu se žádostí o navýšení jejího rozpočtu o potřebnou částku," uvedla Žižková.

EPRA je seskupení 49 národních regulátorů z 41 zemí, kteří se dvakrát ročně pravidelně scházejí. Hostitelství tak připadá na každou členskou zemi zhruba jednou za dvacet let, podotkla Žižková.
klh čtk