Aktuálně

31. 5. 200711:24

Tripartita se chystá projednat zákoník práce i sociální služby

Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů se dnes chystají společně projednat návrh změn zákoníku práce, který platí od ledna. Mimo jiné by se měla tripartita dnes zabývat i problémy, které provázejí nový systém sociálních služeb.

Nový zákoník loni před volbami přes prezidentovo veto prosadili ve sněmovně sociální demokraté spolu s komunisty. Představitelé zaměstnavatelů byli proti normě, odbory ji naopak vyžadovaly. Podle ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase kodex obsahuje osm desítek chyb a je v rozporu s desítkou zákonů. Stížnostmi na zákoník se zabývá i Ústavní soud. Podle ministra Nečase by chystaná novela měla odstranit největší nedostatky. Odboráři se se zástupci zaměstnavatelů v pondělí dohodli na 15 změnách.

Ministr již dříve řekl, že zásadní úpravy si vyžádá i nový systém sociálních služeb. Postižení, senioři a další potřební díky němu od ledna dostávají příspěvky na péči přímo, sami si za ni mají zaplatit pečovatelku, asistenta, pobyt v ústavu či opatrování doma. Podle ministra si ale mnozí příjemci peníze od státu nechávají a sociální služby za ně nepořizují. Kritiku sklidilo i rozdělování dotací poskytovatelům. Ohroženy jsou prý především terénní služby.
klh čtk