Aktuálně

31. 5. 200711:27

Vláda ustavila komisi pro vztahy mezi státem a církvemi

Koaliční kabinet Mirka Topolánka na včerejším zasedání zřídil komisi, která má připravit návrh řešení vztahu státu a církví. V jejím čele bude ministr kultury Václav Jehlička.

Dalšími členy budou podle dostupných informací ministr financí Miroslav Kalousek, ministryně bez portfeje Džamila Stehlíková, šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg, ministr zemědělství Petr Gandalovič a místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová.

V komisi budou tedy po dvou zástupcích za každou koaliční stranu. Scházet by se měli nejméně jednou za čtvrt roku, mohou také přizvat odborníky či externí spolupracovníky.

Ministryně Stehlíková řekla, že členové komise by měli jednat s představiteli církví o nevyřešených otázkách, které zatěžují vztah mezi státem a církvemi. "Je to vážná a citlivá otázka, chceme vést korektní dialog," uvedla. Podle ní prý záleží na církvích, koho k rozhovorům nominují.

Vztahy mezi státem a církví negativně ovlivňuje nevyřešená otázka majetku a chybějící smlouva s Vatikánem. Sněmovna zamítla návrh smlouvy s papežským státem již v roce 2003. Někteří poslanci tehdy dohodu odmítali s odůvodněním, že je pro český stát nevýhodná a dává katolické církvi výsadní postavení. Výhrady měl i prezident Václav Klaus. Ministerstvo kultury však text smlouvy nechce měnit.

O potřebě smlouvy s Vatikánem hovoří koaliční dohoda nynější vlády ODS, lidovců a zelených.

Jehličkův náměstek Jaromír Talíř před dvěma týdny na veřejném slyšení ve sněmovně uvedl, že církevní řády by mohly dostat nevydaný majetek zpět, ostatním církevním institucím by ho stát zřejmě nahradil ve formě pravidelných splátek. Církevní představitelé možnost renty uvítali.

klh čtk