Aktuálně

1. 6. 20079:51

Premiér Mirek Topolánek zahájil výstavu o Kramářovi a jeho ženě

Předseda vlády Mirek Topolánek včera zahájil unikátní výstavu, při níž budou mít občané příležitost prohlédnout si Kramářovu vilu a dozvědět se něco víc o historii rezidence premiérů. Uvidět tam mohou také jeden z největších zasazených diamantů ve střední Evropě.

"Věřím, že výstava napomůže k lepšímu poznání Karla Kramáře a jeho manželky," prohlásil na zahradě vily premiér.

Výstava se koná první týden v červnu při příležitosti 70. výročí úmrtí prvního předsedy československé vlády Kramáře a tohoto politika a jeho ženu Naděždu má veřejnosti ukázat takzvaně v domácím. V novobarokní vile nad Vltavou ji uspořádaly Úřad vlády a Národní muzeum. "Jsem rád, že můžeme vzdát poctu Karlu Kramářovi a jeho manželce," uvedl ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Topolánek vyjádřil obdiv ke Kramářovým politickým i lidským kvalitám. Podle něj politice věnoval vše, nikdy se nevzdal svých názorů, měl sociální cítění i smysl pro ekonomický rozvoj. "Byl to velký politik a čestný muž," zdůraznil Topolánek. Karel Kramář podle něho zůstává neprávem ve stínu Tomáše Garrigua Masaryka a Edvarda Beneše.

Návštěvníci vily si budou moci prohlédnout osobní předměty i archivní dokumenty z pozůstalosti manželů Kramářových, z nichž nejcennější je diamantový náhrdelník Naděždy Kramářové. Součástí tohoto ojedinělého šperku je jeden z největších zasazených diamantů ve střední Evropě a veřejnost jej bude mít možnost vidět teprve podruhé v novodobé historii.

Výstava bude veřejnosti zpřístupněna od 1. června a potrvá do 7. června, otevřeno bude denně od 10:00 do 18:00. Vstup je zdarma. Vzhledem k předpokládanému velkému zájmu o výstavu je nutné se předem zaregistrovat na e-mailu heldova.milada@vlada.cz nebo na telefonním čísle 224 002 254.

První československý premiér nechal vilu na staré baště vybudovat pro svou choť Naděždu na začátku minulého století. Za první republiky se vile nedaleko Pražského hradu říkalo vzdorohrad - kvůli napjatým vztahům Kramáře a prezidenta Masaryka. Dům sloužil mimo jiné jako místo setkávání ruské emigrace, vkusu Kramářovy ženy - původem z Ruska - odpovídá i jeho výzdoba.

V letech 1991 až 1993 byl dům rekonstruován a jako rezidence předsedy vlády České republiky slouží od roku 1998. Za komunistické éry byly v objektu ubytovávány zahraniční delegace.

Naposled ve vile bydlel Vladimír Špidla, jeho nástupci Stanislav Gross, Jiří Paroubek ani Mirek Topolánek se stěhovat nechtěli. Rezidence má 56 místností - pro potřeby premiéra a jeho rodiny je připraven pětipokojový byt, ostatní prostory slouží k reprezentačním účelům. Topolánkův kabinet budovu s jedinečným výhledem na Prahu používá ke koaličním zasedáním.
klh čtk