Aktuálně

4. 6. 20079:35

Vláda posoudí zřízení ústavů pro nebezpečné pachatele

Ministři dnes posoudí zákon, který má umožnit zřízení specializovaných, takzvaných detenčních ústavů pro vysoce nebezpečné a agresivní lidi a sexuální devianty. Tato zařízení, která v Česku dosud chybí, mají být kombinací vězení a psychiatrické léčebny.

Kabinet by dnes měl posoudit i normu, která zpřísňuje a zpřesňuje pravidla pro odposlechy, a novelu zvyšující tresty za korupci.

Ministerstvo obrany požádá vládu, aby rozhodnutí o osudu přerovské vrtulníkové základny odložilo do konce září. Podle původních plánů se přitom o tom, zda se přerovská letka přestěhuje do Náměště nad Oslavou na Třebíčsku, mělo rozhodnout už do konce května.

Vláda dostane na stůl také několik koncepčních materiálů, například o prosazování rovnosti mužů a žen, politiky v oblasti dětí a mládeže či podpory českého kulturního dědictví.

Ještě před zasedáním kabinetu se sejde Výbor pro Evropskou unii, jehož členové jsou premiér, ministři a vedoucí úřadu vlády. Výbor formuluje strategické pozice republiky ve vztahu k Evropské unii, kterou na konci měsíce čeká důležitý summit o institucionální reformě sedmadvacítky.
klh čtk