Aktuálně

4. 6. 20079:49

Premiér Mirek Topolánek dnes navštíví Nizozemsko

Premiér Mirek Topolánek dnes odpoledne navštíví Nizozemsko. Bude zde jednat s předsedou vlády Janem Peterem Balkenendem.

Návštěva bude premiérovi trvat pouze pár hodin. Ještě dopoledne bude řídit schůzi kabinetu ve Strakově akademii, večer se pak vrátí zpátky do Česka, aby mohl v úterý na Pražském hradě přivítat spolu s Václavem Klausem prezidenta Spojených státu George Bushe.

V rozhovorech se premiéři budou věnovat mimo jiné zájmu obou stran o institucionální reformu Evropské unie tak, aby byl reformní proces dokončen do roku 2009. Hovořit budou také o začlenění Česka do schengenského prostoru, o problematice Kosova a o ochraně základních lidských práv a svobod.

Nizozemsko, které vedle Francie odmítlo před dvěma lety euroústavu, chce, aby v nové evropské smlouvě bylo zakotveno právo národních parlamentů blokovat unijní legislativu. J. P. Balkenende to 23. května uvedl v Evropském parlamentu ve Štrasburku. Postavil se také proti používání slova ústava a symbolů připomínajících národní stát. Nizozemsko se také staví proti tomu, aby unie měla ministra zahraničí. Nový text by se měl naopak zmiňovat o současných hlavních problémech, jako je energetika, klimatické změny, přistěhovalectví a boj s terorismem.

Německo jako nynější předsednická země EU se snaží projekt nové smlouvy oživit a na summitu EU 21. a 22. června dosáhnout dohody o dalším postupu a hlavních rysech nové smlouvy. Nizozemsko spolu s Velkou Británií, Polskem a ČR jsou hlavními odpůrci ambicióznějšího textu.
klh čtk