Aktuálně

4. 6. 200710:41

Premiér Mirek Topolánek bude v úterý jednat s prezidentem USA Georgem Bushem

Americký prezident George Bush by měl v úterý z Prahy odlétat s pocitem, že Česká republika je spojencem Spojených států, ale zároveň si nedá nic od nikoho diktovat.

Premiér Mirek Topolánek to v neděli uvedl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Předseda vlády Mirek Topolánek nepředpokládá, že by George Bush v Česku oznámil termín zrušení vízové povinnosti. Topolánek konstatoval, že vše záleží spíše na Kongresu. Doplnil nicméně, že zrušit vízovou povinnost se podle něho podaří.

Při úterních jednáních s prezidentem Spojených států nebude předseda vlády téma víz přímo spojovat s žádostí USA o umístění radaru protiraketové obrany na území Česka.

Mirek Topolánek ve středu na konferenci o americké protiraketové obraně uvedl, že systém ochrání celý euroatlantický prostor, a pokud evropské země nevyjádří svobodnou vůli ke své ochraně, hrozí jejich zánik. Včera uvedl i existenci možnosti, že se vláda vysloví proti výstavbě radaru v Brdech. Jednání nebudou pokračovat, pokud Kongres neuvolní na projekt peníze, nebo se ukáže, že radar negativně ovlivní lidské zdraví, uvedl.

"Nebudeme doplácet na výstavbu radaru, spíše naopak," konstatoval předseda vlády. Reagoval tak na zprávy, podle nichž by Polsko mělo přispět na výstavbu části základny, která se plánuje na jeho území.

Premiér zopakoval, že protiraketový štít není namířen proti Rusku, které proti němu vznáší značné námitky. Připomněl, že Rusko čeká na volby a na reformu armády, k čemuž se prezidentovi Vladimíru Putinovi téma výstavby radaru ve střední Evropě hodí.

Jednání o umístění radaru má trvat zhruba do konce roku, pak chce Washington slyšet, zda Češi radar povolí či ne. Hlavní vládní strana ODS protiraketovou ochranu plně podporuje, ale například koaliční zelení a opoziční sociální demokraté by uvítali, kdyby protiraketový deštník byl součástí NATO. Veřejnost podle průzkumů není americkému záměru nakloněna. Svědčí o tom i místní referenda v obcích, které leží nedaleko plánované základny.
klh čtk