Aktuálně

4. 6. 200723:17

Vláda si přeje, aby vrtulníková letka v Přerově zůstala

Vláda si přeje, aby vrtulníková letka z bezpečnostních, strategických i dalších důvodů zůstala v Přerově. Řekl to dnes premiér Mirek Topolánek.

Kabinet dnes odsouhlasil návrh ministerstva obrany, aby se o osudu přerovské vrtulníkové základny rozhodlo do konce září. Podle původních plánů armády mělo být o tom, zda se přerovská letka přestěhuje do Náměště nad Oslavou na Třebíčsku, rozhodnuto už do konce května.

Podle Mirka Topolánka by zrušení letky nebylo správné. "My považujeme zrušení letky za velkou chybu," řekl. Podle něj z předběžných informací vyplývá, že za splnění jistých podmínek je zachování přerovské základny možné. Město Přerov, představitelé Olomouckého kraje a kraje Vysočina mají nyní čas na to, aby předložily životaschopný projekt včetně zajištěného financování. Tento plán má umožnit vojenský i civilní provoz letiště, dodal premiér.

Mluvčí přerovské vrtulníkové základny Milan Kouřil označil informace za optimistické. Nicméně také uvedl, že odložení rozhodnutí znamená pro zaměstnance základny další měsíce nejistoty. Podle něj jsou měsíce čekání nepříjemné především pro lidi ze základny. "Lidé neví, jakou budou mít budoucnost, zda si mají případně prodloužit závazky. Je to v tom nepříjemné," uvedl Kouřil. Dodal však, že na samotný chod základny odložení rozhodnutí vliv nemá.

Záměrem ministerstva obrany bylo získat pro rozhodnutí o přerovské základně více času. Kvůli přerovskému letišti a vrtulníkové základně svolalo meziresortní komisi, která posledních několik měsíců zkoumala možnosti zachování letecké základny v Přerově.

Její práce se kromě zástupců ministerstva obrany mimo jiné účastnili také představitelé ministerstva dopravy a hejtmani Olomouckého a Zlínského kraje. Mezi účastníky byli i starostové Náměště nad Oslavou a Přerova. Starosta Náměště Vladimír Měrka však v březnu složení komise zpochybňoval. Ten tvrdí, že v ní kromě zástupců různých ministerstev měli svoje zastoupení i čtyři lobbisté Přerova.

O osudu přerovské vrtulníkové základny se začalo mluvit poté, co byla v listopadu 2003 schválena koncepce reformy armády, která z úsporných důvodů počítá pouze se dvěma leteckými základnami v Náměšti nad Oslavou a Čáslavi. Vojáci se měli z Přerova do Náměště přestěhovat do konce letošního roku.

V listopadu loňského roku však premiér Topolánek oznámil, že armádní vrtulníková základna v Přerově se zatím rušit nebude. Šéf kabinetu tehdy řekl, že rozhodnutí se prý nedotkne investic v Náměšti. Podle něj mělo ale dát čas k prověření, zda by bylo možné a rentabilní vybudovat v Přerově smíšené vojensko-civilní letiště.

Olomoucký kraj chtěl totiž u Přerova do roku 2013 vybudovat rovněž civilní letiště. Žádal ale zachování vojenského letiště, protože stavba civilního by pak byla snazší. Ušetřilo by se prý na nákladech a jednodušší by bylo i vyřizování nejrůznějších povolení.

Pokud by nakonec měla vrtulníková letka v Přerově zůstat, mohlo by to podle dřívějších odhadů stát dvě až tři miliardy korun. Armáda tam totiž s ohledem na plánovaný přesun v posledních letech neinvestovala. Náklady nutné na modernizaci přerovského letiště zatím podle dřívějších vyjádření ministerstva obrany není možné přesně odhadnout. Zástupci Olomouckého i Zlínského kraje uvedli, že jsou připraveni vojákům finančně pomoci.

Místní politici prosazují to, aby základna v Přerově zůstala. Přerovští zastupitelé v únoru podpořili zachování tamního nedalekého letiště a vrtulníkové základny. Provoz smíšeného provozu na zdejším letišti, který plánují na tomto místě Olomoucký a Zlínský kraj, schválili zastupitelé jako součást strategického plánu ekonomického a územního rozvoje města na příštích šest let.

klh čtk