Aktuálně

4. 6. 200723:25

Vláda schválila vyhlášení ptačího území Heřmanský stav

Vláda dnes rozhodla o zřízení ptačího území evropské sítě Natura 2000 Heřmanský stav-Odra-Poolší.

O lokalitu, kde žijí vzácní bukáčci malí, ledňáčci říční, slavíci modráčci a motáci pochopové, se ochranáři léta přeli s hospodářskými ministerstvy kvůli zamýšlené výstavbě průmyslové zóny Dolní Lutyně a stavbě dálnice D47 a železničního koridoru.

Přes ptačí území nakonec dálnice a železniční koridor povedou, podmínky jejich vedení však zahrnuje nařízení vlády, kterým bude lokalita vyhlášena. Oficiálně se Heřmanský stav stane naturovým územím 1. června 2008. "Vyladit se do té doby musí některé legislativně-právní aspekty," uvedl Bursík po zasedání vlády.

Ochránci přírody si na nedostatečnou ochranu území stěžovali Bruselu, ten požaduje vysvětlení a nápravu. Většinu z čtyřech desítek ptačích území vyhlásil stát už v roce 2004. Síť Natura 2000 má zajistit systematickou ochranu míst EU, kde žijí ohrožené druhy, ochranný režim v jejích lokalitách je měkčí než v rezervacích či chráněných krajinných oblastech.

Ministerstvo předložilo oproti původním návrhům vládě ke schválení menší území. Z ochrany na severu Moravy vypadnul moták pochop, jehož ochranu stát zajistil vyhlášením ptačí oblasti Českolipsko-Dokeské pískovce. Území tak nebude zahrnovat prostor, se kterým se počítalo pro výstavbu průmyslové zóny Dolní Lutyně. Jak ale Bursík poznamenal, zatím není jisté, zda tam zóna nakonec vznikne.

Stát a Moravskoslezský kraj totiž slíbily zastavit přípravu strategických zón Dolní Lutyně loni v listopadu, aby splnily podmínky ekologů pro výstavbu nošovické automobilky Huyndai. S nevládními organizacemi o tom uzavřely dohodu.

klh čtk