Aktuálně

5. 6. 200719:17

Smržovka je bez závazků, vláda jí odpustila stomilionový dluh

Smržovka na Jablonecku je po letech bez dluhů, vláda jí odpustila stomilionový dluh.

Informuje o tom dnešní liberecká příloha Mladé fronty Dnes (MfD). Ještě před několika lety přitom město s 3500 obyvateli dlužilo České konsolidační agentuře 140 milionů korun. Projekt oddlužení schválila vláda loni na podzim.

Smržovka byla nucena prodat všechen nepotřebný majetek, zůstaly jí jen školy, školky, radnice, penzion pro důchodce a pár bytových domů. Za prodeje majetku získala 40 milionů korun, které odvedla konsolidační agentuře. Zbylých 100,4 milionu korun jí vláda odpustila. Smržovka ale musí každý rok odvádět do státního rozpočtu 1,7 milionu do roku 2010. Teprve pak bude zcela bez závazků.

"Hospodaří se nám s tím dobře. Hlavně, že už jsme definitivně oddlužení," řekl deníku starosta Marek Hotovec. Tím, že město přišlo o bytové domy, přišlo také o peníze z pronájmu. Ve třicetimilionovém rozpočtu to podle starosty Marka Hotovce znamená zhruba o dva miliony nižší příjmy. Většina peněz šla ale zpět do údržby domů, takže to podle něj výraznou ztrátu neznamená. Věří, že soukromí majitelé budou mít větší možnosti budovy opravit.

Smržovka se zadlužila v roce 1992. Město, které tehdy hospodařilo se zhruba třicetimilionovým rozpočtem, vydalo obligace za 115 milionů korun. Peníze ale špatně investovalo, a tak o podstatnou část z nich přišlo. Konsolidační agentura převzala dluh od České spořitelny. Stejným způsobem jako Smržovka byla před dvěma lety oddlužena také Rokytnice nad Jizerou.
klh čtk