Aktuálně

5. 6. 200719:18

Sněmovní legislativci: vládní reforma je v souladu s ústavou

Legislativní odbor Poslanecké sněmovny dospěl k závěru, že vládní návrh reforem veřejných financí je v souladu s ústavou. Sociální demokracie tvrdí opak.

Podle místopředsedkyně sněmovny Miroslavy Němcové dnes při poradě sněmovního vedení rozdal šéf dolní komory Miloslav Vlček přítomným stanovisko legislativního odboru, ze kterého vyplývá, že vládní reforma není v rozporu s jednacím řádem. Stanovisko prý podle Němcové legislativci konzultovali i s ústavním právníkem Václavem Pavlíčkem. S odvoláním na tyto právníky řekla, že vláda se předložením balíku reformních zákonů nedostala do rozporu s ústavou.

S bývalými sociálnědemokratickými poslanci Milošem Melčákem a Michalem Pohankou, kteří v lednu podpořili při hlasování o důvěře kabinet Mirka Topoplánka, ČSSD podle předsedy poslaneckého klubu Michala Haška nejednala a ani jednat nehodlá. Přestože sociální demokraté považují postup koalice za protiústavní, předem se nevzdávají svého práva vyjadřovat se k němu prostřednictvím pozměňovacích návrhů. Jaký postup zvolí, bude ještě předmětem debaty poslaneckého klubu. "Jakmile ale projde návrh legislativním procesem, pokud si koalice obhospodaří svých sto hlasů, pak musí počítat s tím, že automaticky hned následující den odchází ústavní stížnost do Brna," uzavřel Hašek.
klh čtk