Aktuálně

8. 6. 20070:33

ČR loni získala z regionálních programů zaměstnanosti 1,6 mld. Kč

Česká republika loni vyčerpala z peněz EU v rámci regionálních programů na podporu zaměstnanosti 1,6 miliardy korun. Z toho do strukturálně postižených regionů mířilo 859,9 milionu korun.

Vyplývá to z informace ministerstva pro místní rozvoj (MMR) o podpoře hospodářsky slabých a strukturálně postižených regionů z peněz EU, kterou ministerstvo předkládá vládě.

Prostředky z těchto regionálních programů jsou určeny na tvorbu pracovních příležitostí, snížení nezaměstnanosti a zvýšení ekonomického rozvoje v regionech. Regiony ale mohou podle MMR čerpat evropské peníze i z dalších programů.

Například v rámci Společného regionálního operačního programu (SROP), ze kterého se financuje rozvoj podnikání, infrastruktury, lidských zdrojů a cestovního ruchu, bylo proplaceno ke konci loňského roku podle MMR 145,8 milionu eur (zhruba čtyři miliardy korun). Z programu přeshraniční spolupráce bylo do konce loňského roku vyčerpáno dalších 55 milionů eur (zhruba 1,5 miliardy korun).

Vláda se bude na svém pondělním zasedání zabývat i dalším návrhem MMR. Jedná se o přesun 45 milionů korun z programu Státní finanční podpora k hypotečním úvěrům na bytovou výstavbu do programu Podpora bydlení.

V rámci programu Podpora bydlení probíhá program Regenerace sídlišť, o který je podle MMR ze stany obcí vysoká poptávka. Naopak u podpory hypotečních úvěrů na bytovou výstavbu MMR nepředpokládá celé vyčerpání peněz. Navrhovaná změna nepřinese v rozpočtu MMR úbytek ani navýšení peněz.

klh čtk