Aktuálně

11. 6. 20079:47

Vláda se chystá jmenovat předsedkyni své rady pro rovnost pohlaví

Vláda se chystá v pondělí rozhodovat o tom, kdo by měl vést její radu pro rovné příležitosti žen a mužů. Kandidátku na novou předsedkyni navrhne kabinetu ministr práce Petr Nečas.

Ministr již dříve uvedl, že by to měla být ministryně pro menšiny a lidská práva Džamila Stehlíková. Rada, kterou řídila poslankyně Anna Čurdová, se sešla naposledy loni na jaře. Po parlamentních volbách v minulém roce svou činnost zatím neobnovila. Za nedostatečnou pozornost problematice rovných šancí pro obě pohlaví vládu kritizují neziskové organizace i mezinárodní instituce.

Rada má 23 členů a členek. Její funkční období se kryje s vládním obdobím. Fungovat by ale měla do doby, než další kabinet jmenuje radu novou. Podle dosavadní předsedkyně Čurdové ale poradní orgán pracovat nemohl. S novými ministry se totiž často vyměnili i jejich náměstci, kteří ministerstva v radě zastupovali. Nové členy zatím ministři předsedkyni k jmenování nenavrhli, řekla ČTK již dříve Čurdová.

Předsedu či předsedkyni rady jmenuje vláda. Podle statutu by to zpravidla měl být vicepremiér, který má na starosti sociální věci. Podle tohoto ustanovení by tak radu měl vést Nečas. Ani v minulém volebním období v jejím čele ale místopředseda vlády nestál. Vláda by měla nyní jmenovat i místopředsedu rady, jím by se měl podle statutu stát ministr práce či jeho náměstek.

Činnost rady pro rovné příležitosti nezajišťuje jako u jiných rad Úřad vlády, ale ministerstvo práce. Ani po případném jmenování Stehlíkové by se zázemí podle Nečase přesunout nemělo.

Rada připravuje koncepce k prosazení rovnosti a navrhuje jednotlivá opatření. Vládě je ale jen doporučuje. Rozhoduje o nich kabinet. Záleží na něm, zda je přijme. Podle Výboru OSN pro odstranění všech forem diskriminace žen má ČR nedostatek institucí, které by měly potřebné pravomoci a mohly rovné šance pro obě pohlaví účinně prosazovat. Výbor to loni Česku vytkl. Doporučil mu, aby tyto instituce posílilo a vyčlenilo jim finance. Jejich činnost by tak mohla být efektivnější a pokrok ve vyrovnávání šancí by byl znatelnější, uvedl výbor ve své hodnotící zprávě.

klh čtk