Aktuálně

12. 6. 20078:39

V Praze je gruzínský premiér, čeká ho schůzka s Mirkem Topolánkem

Gruzínský premiér Zurab Nogaideli, který včera přijel na třídenní návštěvu Prahy, se ve středu setká s předsedou české vlády Mirkem Topolánkem.

Oba představitelé spolu budou hovořit v krátké době již podruhé. Před měsícem totiž svého gruzínského kolegu Topolánek navštívil v Tbilisi.

Dnes se gruzínský premiér byl podívat v sídle Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda (RFE/RL), kde se setkal s lidmi připravujícími vysílání do Gruzie. V rádiu hovořil například o ekonomických reformách Gruzie a zahraniční politice této země bývalého Sovětského svazu.

Česká vláda vítá prozápadní směřování Gruzie, podporuje proto úsilí tohoto postsovětského státu přistoupit k NATO. Nogaideli v RFE/RL uvedl, že jeho země se novým členem aliance stane do roku 2009. Podle něj se Gruzie chystá přijmout nezbytná opatření, která povedou k tomu, že bude pozvána ke vstupu.

Gruzínské snahy o vstup do NATO i politika orientovaná západním směrem jsou trnem v oku Rusku. Tbilisi zase obviňuje Moskvu z podpory separatistických oblastí na svém území - Jižní Osetie a Abcházie.

Mirek Topolánek se v květnu stal prvním českým premiérem v historii samostatné ČR, který Gruzii oficiálně navštívil. ČR věří, že by se mohla stát významným strategickým partnerem pro Gruzii, zejména pak v oblasti energetiky, rozvoje infrastruktury, dopravy či zdravotnictví.

Nogaideli se s Topolánkem v Gruzii bavil také o zóně volného obchodu, která by mohla usnadnit této asijské zemi vstup na evropský trh.

klh čtk