Aktuálně

12. 6. 20078:56

Vláda zatím nerozhodla o penězích na školní internet a počítače

Vláda na svém včerejším zasedání nerozhodla o financování informačních a komunikačních služeb ve školách pro letošní rok.

K návrhu ministerstva školství se vrátí příští týden. Ministryně školství Dana Kuchtová je ale k výsledku skeptická. Řekla, že stát zřejmě ustoupí od centralizovaného financování internetu ve školách. Peníze hodlá čerpat z evropských fondů.

Loňským prosincem skončil projekt Státní informační politiky ve vzdělávání (SIPVZ). Ministerstvo chtělo školám do letošního roku zajistit miliardovou dotaci, tedy stejnou jako loni. Přestože návrh podpořil i školský výbor sněmovny, poslanci žádný z návrhů na financování neschválili.

Rezortu tak od počátku roku peníze na financování připojení k internetu, vybavení a školení pracovníků chybí. Ministerstvo proto požádalo vládu alespoň o půl miliardovou částku, která sice nezajistí rozvoj, ale pokryje základní náklady. Z vlastních rezerv uvolnilo dalších 80 milionů.

Přes chybějící peníze zatím většina škol o internet nepřišla. Společnost Teléfonica O2, která podle mluvčí úřadu Michaely Taschnerové poskytuje připojení asi dvěma třetinám škol, služby provozuje i nadále s tím, že dostane zpětně zaplaceno po vyčlenění částky. Zbylé školy od počátku roku peníze nedostaly, situaci musely řešit se svými zřizovateli.

V roce 2006 připadalo podle údajů ministerstva školství v českých školách na 100 žáků 9,8 počítače, z toho 8,7 bylo připojených na internet, 7,7 na internet s rychlým připojením. Nejvíce počítačů bylo stejně jako v minulém roce na Vysočině (11,3), nejméně v Karlovarském kraji (8,6) a Moravskoslezském kraji (8,7).

Součástí projektu SIPVZ byl i problematický projekt Internet do škol, v jehož rámci vzdělávací ústavy získaly zhruba 26.000 počítačů. Projekt však kritizovali již od počátku učitelé i opozice, slibované vybavení výpočetní technikou získala jen část škol. Nejvyšší kontrolní úřad zjistil, že ministerstvo školství při jeho realizaci nehospodárně využilo 884 milionů korun, porušilo zákon a uzavíralo smlouvy nevýhodné pro stát.
klh čtk