Aktuálně

13. 6. 20078:56

Zpráva USA o obchodování s lidmi lepší pro ČR než pro Slovensko

V otázce potírání obchodu s lidmi si vede lépe Česko než Slovensko. Vyplynulo to alespoň z výroční Zprávy o obchodování s lidmi pro rok 2007, kterou vypracovalo a na svých internetových stránkách zveřejnilo americké ministerstvo zahraničí.

Česká vláda zcela splňuje minimální standardy pro eliminaci obchodování s lidmi a autoři zprávy proto zařadili Česko do skupiny zemí na nejvyšším stupni jedna. Slovensko je uvedeno mezi státy, jež v tomto směru vyvíjejí významné úsilí a jsou zařazeny do stupně dva. Na stupni dva s výstrahou jsou země, které se také snaží, ale kde je obchod s lidmi velmi rozsáhlý. Nejhorší stupeň tři patří těm zemím, jejichž vlády v tomto směru nevyvíjejí žádnou činnost.

Dokument oceňuje, že Česko ve sledovaném období zavedlo několik pozitivních opatření. Vytvořilo například nový policejní útvar pro boj s nucenou prací a ukončilo vykořisťovací pracovní program nájemných severokorejských dělnic v soukromém sektoru.

Slovensko je zdrojovou zemí pro obchod s ženami a dívkami do Německa, Rakouska, Česka a Slovinska za účelem prostituce. "Romské ženy a dívky na Slovensku jsou nadále vysoce ohroženy obchodováním," zdůrazňuje zpráva. Slovensko je podle ní také tranzitní zemí pro ženy z Moldavska, Ukrajiny, Číny, Balkánu a Pobaltí do řady evropských zemí k sexuálnímu vykořisťování.

Slovenská vláda vyvíjí úsilí, ale stále zcela nesplňuje minimální standardy pro eliminaci obchodování s lidmi. Bratislava například dosáhla jen skromného pokroku ve svém úsilí na ochranu obětí obchodu s lidmi. Jsou zprávy o tom, že na Slovensku byly i některé neidentifikované oběti pokutovány, nebo deportovány, stojí v textu.

Ze zemí Evropské unie jsou zařazeny na stupni dva také Řecko, Portugalsko, Bulharsko, Rumunsko, Lotyšsko a Estonsko. Stupeň dva s výstrahou přisoudilo americké ministerstvo zahraničí Kypru. Stejně dopadly mimo zónu EU například Rusko, Ukrajina, Bělorusko. "Cejch" nejhoršího stupně tři v obchodování s lidmi za účelem sexuálního či pracovního a dalšího zneužívání dostaly například Uzbekistán, Barma, Severní Korea, Súdán, Alžírsko, Kuvajt, Saúdská Arábie, Kuba a Írán.

Americký federální zákon na ochranu obětí obchodování s lidmi z roku 2000 přikazuje ministerstvu zahraničí každoročně předkládat Kongresu USA zprávu o stavu obchodování s lidmi ve světě. Ministerstvo letos připravilo tuto zprávu již posedmé. Celé znění zprávy je k dispozici na stránkách MZV USA.
klh čtk