Aktuálně

13. 6. 20079:02

Česká diplomacie Vídni sdělí, že dohodu z Melku o Temelínu plní

Česká diplomacie je přesvědčena, že země plní česko-rakouskou dohodu z Melku o bezpečnosti jaderné elektrárny Temelín.

Věří také, že odlišné názory na Temelín se postupně vyjasní v rámci ustavené meziparlamentní komise. Zhruba v tomto duchu se má podle českého ministerstva zahraničí nést odpověď na dopis, který česká vláda obdržela od rakouských kolegů. Do Vídně dokument vláda pošle tento týden.

Mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová dnes oznámila, že vláda v návaznosti na rakouskou expertizu odešle v nejbližších týdnech také své vlastní odborné stanovisko. Další podrobnosti k odpovědi česká diplomacie nebude zveřejňovat, protože to považuje za nezdvořilé, uvedla Opletalová. Narážela tak na to, že rakouská vláda dopis zveřejnila v rakouských médiích dříve, než jej předala české straně. Opletalová doplnila, že česká odpověď nebude mít formu nóty, ale bude to dopis, protože i z Rakouska dorazil dopis.

V něm si rakouská vláda stěžovala, že nebyly splněny bezpečnostní cíle, které by opravňovaly ke spuštění komerčního provozu Temelína. Rakousko také vyzvalo českou vládu, aby s ním jednala o otázkách týkajících se bezpečnosti jaderné elektrárny, které jsou podle názoru Vídně dosud otevřené. Rakouský kabinet se odvolává na dohodu z Melku, která řeší bezpečnostní otázky Temelína.

Dopis do Prahy zaslali rakouský kancléř Alfred Gusenbauer a ministr životního prostředí Josef Pröll. Doporučila to komise právních expertů, která posuzovala možnost podání mezinárodněprávní žaloby proti Česku. Komise došla k závěru, že podání žaloby je prakticky nemožné.

Rakouští odpůrci Temelína chtějí, aby česká vláda v odpovědi na rakouský dopis uznala mezinárodněprávní závaznost melkského protokolu a příslušnost Mezinárodního soudního dvora v Haagu pro řešení sporu kolem Temelína. Česko by se podle nich také mělo zavázat, že urychleně provede všechna dodatečná bezpečnostní opatření, která žádá rakouská strana. Jinak hrozí aktivisté koncem června další blokádou všech rakousko-českých hraničních přechodů.
klh čtk