Aktuálně

15. 6. 200710:25

Lesníci vyzvali Mirka Topolánka, aby o koncepci LČR rozhodla vláda

Česká asociace podnikatelů v lesním hospodářství (ČAPLH) dnes vyzvala otevřeným dopisem předsedu vlády Mirka Topolánka, aby o nové koncepci státního podniku Lesy České republiky (LČR) rozhodla sama vláda.

S koncepcí LČR asociace nesouhlasí, protože údajně omezuje podnikatelské prostředí v oblasti lesního hospodářství a následného zpracování dřeva, uvádí prezident ČAPLH Pavel Indra.

Postup LČR asociace označuje za nekompetentní a premiéra vyzvala k odmítnutí koncepce. "Tržní mechanismy mají být na základě podnikatelského záměru LČR na roky 2008 až 2010 nahrazeny osvíceným rozhodováním zaměstnanců státního podniku o výběru vhodného partnera, o dodávaném množství a zejména o ceně prodávaného dříví," řekl Indra. Koncepce LČR také podle asociace ohrožuje rozsáhlé investice lesních a dřevozpracujících společností.

Novou koncepci chtějí LČR prosadit prostřednictvím takzvaných střednědobých tendrů na lesní práce na příští tři roky. Lesnickým firmám se zejména nelíbí, že podnik chce díky tendrům získat větší kontrolu nad lukrativním prodejem dřeva. LČR kritiku odmítají. Podle generálního ředitele LČR Jiřího Holického by nové tendry měly v hospodaření ve státních lesích nastolit transparentní prostředí, uklidnit situaci a přinést podniku vyšší zisky. Koncepci LČR podporuje ministr zemědělství Petr Gandalovič.

Původně měly LČR nové tendry vypsat do 8. června, ale rozhodnutí nakonec odložily o dva až tři týdny. Podmínky tendrů chce podnik podle Holického ještě probrat s lesnickými firmami. "Chceme lesnickým firmám ještě vysvětlit naše stanovisko k tendrům. Chceme mít stoprocentní jistotu, že nedojde k dezinterpretacím," řekl minulý týden Jiří Holický.

Spory o tendry na lesnické práce trvají od roku 2004, kdy tehdejší generální ředitel Kamil Vyslyšel vypsal první tendr podle kontroverzních pravidel. Všechna výběrová řízení, která podnik od roku 2004 vypsal, vždy některá část lesnických firem podrobovala tvrdé kritice a označovala je za netransparentní a nezákonná. Postup LČR v minulých tendrech označily za chybný i Evropská komise a český antimonopolní úřad.
klh čtk