Aktuálně

18. 6. 200710:35

Mirek Topolánek a Angela Merkelová budou jednat o institucionálních změnách EU

Premiér Mirkek Topolánkek včera odpoledne jednal s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, jejíž země v tomto pololetí předsedá Evropské unii.

Na zámku Meseberg severně od Berlína s ní předseda české vlády hovořil o chystaných institucionálních změnách unie.

Německo chce příští týden na vrcholné schůzce EU v Bruselu předložit harmonogram a obsahové obrysy nové smlouvy o fungování unie rozšířené na 27 členů. Tento dokument má nahradit ztroskotanou euroústavu, mezi jejíž odpůrce patří mimo jiné i Česká republika.

Krátce před summitem Merkelová jedná o budoucí nové smlouvě se všemi představiteli členských zemí. Kromě premiéra Topolánka byli v posledních dnech v Německu i další odpůrci zamítnuté euroústavy, mimo jiné z Nizozemska nebo Polska.

Premiér Mirek Topolánek věří, že se příští týden na summitu Evropské unie podaří dospět k dohodě o zásadách nové smlouvy, která by měla zajistit fungování společenství. Po setkání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou uvedl, že Česko by vetovalo pouze snahy oživovat ztroskotanou euroústavu nebo případné pokusy některých států vyjednávat si exkluzivní výjimky z dojednávaných pravidel.

Mirek Topolánek opakoval českou prioritu, kterou by v nové smlouvě mělo být přenášení pravomocí nejen z národní úrovně na evropskou, ale také naopak. Praha podle něj bude mimo jiné i podporovat nizozemský návrh na posílení kompetencí národních parlamentů. Nezříká se ani polské iniciativy na nové přepočítávání hlasů členských zemí, kterým by se posílila v EU váha středních a menších zemí.

Německo, jež nyní EU předsedá, se chystá na vrcholné schůzce, která v Bruselu začne ve čtvrtek, předložit časový plán a obsahovou orientaci nové smlouvy. Cílem je uvést do pohybu institucionální reformu, která uvízla předloni po odmítnutí euroústavy při referendech ve Francii a v Nizozemsku a která má usnadnit činnost EU rozšířené na 27 členů.
klh čtk