Aktuálně

18. 6. 200723:46

Dana Kuchtová s Ivanem Langrem budou kvůli školnímu internetu jednat s 02

Vláda ani dnes nerozhodla o uvolnění půl miliardy korun, které z rozpočtové rezervy žádá ministryně Dana Kuchtová na financování přístupu k internetu ve školách.

Do příštího zasedání se má společně s ministrem vnitra Ivanem Langrem pokusit domluvit s firmou Telefónica O2, která zajišťuje internetové připojení do většiny škol.

"Snažíme se dosáhnout určitého kompromisu," řekla Kuchtová. Podle ní si zástupci státu chtějí se soukromou telekomunikační společností vysvětlit "určité nejasnosti ohledně smluvního zabezpečení". "Vyčkáváme společně na vyjasnění situace, pak budeme pokračovat," dodala.

Langer uvedl, že jde o historický problém, který současná ministryně zdědila. "Je zjevně nad síly jednoho resortu se s ním utkat," soudí ministr.

Ministerstvu školství kvůli škrtům ve státním rozpočtu chybí už od začátku roku miliarda korun, kterou každoročně posílá právě na internetové připojení či počítačové vybavení. Kuchtová proto požádala vládu alespoň o půlmiliardovou částku, která sice nezajistí rozvoj, ale pokryje základní náklady. Z vlastních rezerv uvolnil její úřad dalších 80 milionů.

Přes chybějící peníze zatím většina škol o internet nepřišla. Společnost Telefónica O2 služby provozuje i nadále s tím, že má dostat zpětně zaplaceno po vyčlenění částky.

Kuchtová si uvědomuje, že projekt internet do škol má špatnou pověst a vláda asi nebude podporovat informační služby ve školství jako dříve. "Otevřeně říkám, že především projekt internet do škol má tak špatnou image, že se nepodaří přesvědčit tuto vládu, aby v tom pokračovala, a to v takovém rozsahu, jako to bylo dosud," uvedla.

V rámci problematického projektu Internet do škol získaly vzdělávací ústavy zhruba 26.000 počítačů. Projekt však učitelé kritizovali již od počátku a slibované vybavení výpočetní technikou získala jen část škol. Nejvyšší kontrolní úřad zjistil, že ministerstvo školství při jeho realizaci nehospodárně využilo 884 milionů korun, porušilo zákon a uzavíralo smlouvy nevýhodné pro stát.
klh čtk