Aktuálně

18. 6. 200723:48

Vláda do konce června projedná priority předsednictví v EU

Vláda by do konce června měla projednat politické priority českého předsednictví v EU.

Jednotlivá ministerstva nyní na úřad vlády zasílají své představy o tom, na co by se země měla za svého půlročního předsednictví zaměřit.

Půlroční předsednictví čeká Českou republiku v roce 2009, hlavním mottem bude Evropa bez bariér.

Mezi zamýšlené priority patří především posilování konkurenceschopnosti, deregulace, důraz na čtyři základní svobody unie - tedy svobodu pohybu osob, služeb, kapitálu a zboží - a prosazování liberální obchodní politiky. Dalšími prioritami má být udržitelná a bezpečná energetika, revize unijního rozpočtu a reforma společné zemědělské politiky, transatlantické vztahy a dokončení rozšíření EU na Balkán a do východní Evropy.

Ministerstvo pro životní prostředí dalo najevo, že jedním z důležitých témat by mohla být ochrana klimatu. "EU je tahounem ochrany klimatu," uvádí ministr Martin Bursík.

V diplomatické oblasti budou patrně během českého předsednictví vrcholit přístupová jednání s Chorvatskem jako kandidátskou zemí. Vláda říká, že se chce zaměřit také na blízkovýchodní mírový proces.

Hlavní rámec priorit bude ale tvořit přejmutá agenda včetně revize rozpočtové politiky EU a otázka reformy společné zemědělské politiky.

Česká republika chce šéfování unii využít k propagaci krajů. Aktivní zapojení regionů je jednou z priorit. Půlroční předsednictví je pro každou členskou zemi náročný úkol. Vláda na přípravu předsednictví vyčlenila 3,3 miliardy korun.
klh čtk