Aktuálně

22. 6. 20079:16

Komise navrhuje dát církvím částečně peníze a částečně majetek

Komise, ustavená vládou pro narovnání vztahu státu a církví, plánuje způsob, jakým napraví majetkové křivdy způsobené komunistickým režimem.

"Panuje shoda na kombinaci finanční náhrady a naturální restituce formou obecného restitučního zákona," řekl dnes ministr kultury Václav Jehlička, na jehož návrh vládní komise vznikla.

V případě majetkových požadavků církví se dlouhou dobu operuje se sumou 100 miliard korun. Tento odhad vzešel před přibližně čtyřmi lety z dotazů ministerstva u jednotlivých církví, na kolik svůj nedostupný majetek odhadují.

Zda ale s touto sumou půjdou představitelé církví do připravovaných jednání, není zřejmé. Ministerstvo dnes také neuvedlo, jakou sumu bude naopak nabízet stát. Konečná částka je otázkou politické dohody, stejně jako harmonogram poskytnutí zmíněných náhrad, uvedl ministr.

Majetkové vypořádání se z 95 procent týká římskokatolické církve, jen pět procent připadá jiným církvím.

Ministr doporučuje na základě jednání, která s církvemi vedl, v případě církevních řádů restituci majetku, u katolických diecézí a nekatolických církví navrhuje formu finanční náhrady - ve formě pravidelných splátek. Církevní představitelé možnost renty uvítali.

Komisi zřídil kabinet 30. května. V jejím čele je ministr kultury Václav Jehlička, dalšími členy jsou ministři financí Miroslav Kalousek, zahraničí Karel Schwarzenberg, zemědělství Petr Gandalovič, ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková a místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová. V komisi tak jsou dva zástupci za každou koaliční stranu. Scházet by se měli nejméně jednou za čtvrt roku, mohou také přizvat odborníky či externí spolupracovníky.

Vztahy mezi státem a církví negativně ovlivňuje vedle nevyřešeného majetku také chybějící smlouva s Vatikánem. Sněmovna zamítla návrh smlouvy s papežským státem již v roce 2003. Někteří poslanci tehdy dohodu odmítali s odůvodněním, že je pro český stát nevýhodná a dává katolické církvi výsadní postavení. Výhrady měl i prezident Václav Klaus. Ministerstvo kultury však text smlouvy nechce měnit.

O potřebě smlouvy s Vatikánem hovoří koaliční dohoda nynější vlády ODS, lidovců a zelených. "Vláda bude usilovat o dořešení vztahů mezi státem a církvemi a náboženskými společnostmi, včetně mezinárodní smlouvy mezi Českou republikou a Svatým stolcem. Zahájí přípravu novely zákona o církvích a náboženských společnostech, které považuje za nezastupitelnou a obohacující součást společnosti," uvedla ve svém programovém prohlášení.

klh čtk