Aktuálně

25. 6. 200711:03

Stát chce začít sbírat statistická data o Romech

Český stát nejspíše začne sbírat přesné statistické údaje o Romech. Bude tak například vědět, kolik procent Romů je nezaměstnaných nebo jaké mají vzdělání.

Ministryně Džamila Stehlíková, která má na starosti problematiku menšin a lidských práv, řekla, že stát statistiku potřebuje, aby mohl účinně řešit problémy romské komunity. S tím, že dnes tyto údaje chybí, souhlasí i primátor Ústí nad Labem Jan Kubata a hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc.

Podle ministryně Stehlíkové již vláda o sběru statistických dat týkajících se Romů opakovaně diskutovala. Tvrdí také, že na romskou problematiku stát dává mnoho peněz, ale nedokáže je dobře rozdělit do projektů, nebo tyto projekty vyhodnotit pokud neví, kolik je v nějaké škole romských dětí nebo kolik je nezaměstnaných romského původu. Dnes stát podobné údaje nesbírá kvůli ochraně osobních údajů. Názor vlády a právníků je podle Džamily Stehlíkové takový, že pokud tyto údaje budou sbírány za účelem zabránit sociálnímu vyloučení či diskriminaci, tak je to možné. Podle ní s tím souhlasí i Evropská komise. Ministryně také dodala, že o národnost se bude mnohem více zajímat třeba nové sčítání lidu.

S faktem, že je nedostatek údajů o romské komunitě, souhlasí i představitelé samospráv. Podle hejtmana Šulce je romská menšina až na šestém až sedmém místě v kraji, pokud se bere počet lidí, kteří se k ní hlásí. Tvoří 0,2 procenta populace regionu. "Což je nesmysl," prohlásil Šulc. Podle primátora Kubaty pak město jako Ústí nad Labem při řešení problému Romů operuje pouze s odhady. "Když ale chcete řešit problém, potřebujete přesná čísla," uvedl. Dodal, že v Ústí nad Labem, kde žije asi 97.000 obyvatel, podle odhadů města bydlí 11.000 až 15.000 Romů. V roce 2001 se zde k romské národnosti přihlásilo 700 lidí.
klh čtk