Aktuálně

26. 6. 200710:52

Vláda posoudí návrh na zrušení zkoušky mezi dvěma stupni gymnázia

Studenti víceletých gymnázií, kteří úspěšně ukončili nižší stupeň školy, budou možná postupovat do vyššího stupně automaticky.

Nečekalo by je tedy přijímací řízení. Počítá s tím dílčí poslanecká novela školského zákona, jejíž návrh ve středu posoudí vláda. Definitivně o ní ale rozhodne až parlament na některé z příštích schůzí.

Předlohu vypracovala skupina poslanců ČSSD a Strany zelených. Autoři chtějí, aby novinka platila již od příštího školního roku. Sněmovnu proto požádali o zrychlené jednání.

Přijímací řízení do vyššího stupně zavedl školský zákon z roku 2004. Mělo to umožnit žákům devátých ročníků základních škol zapojit se do víceletých studijních programů a odhalit gymnazisty, kteří na studium nestačí. Letos se řízení poprvé dotklo studentů šestiletých gymnázií, za dva roky by ho měli podle dosavadní normy absolvovat i studenti gymnázií osmiletých.

"Ohlasy z praxe od učitelů a ředitelů škol na tento zavedený institut jsou jednoznačně negativní," uvedla již v dubnu ministryně školství Dana Kuchtová. Tehdy také avizovala, že někteří poslanci brzy předloží novelu, která by nynější stav změnila.

Vedení gymnázií často upozorňují na to, že žáci devátých tříd nemají o zapojení do "rozjetého programu" zájem. Organizace přijímacího řízení tak byla podle ředitelů pro mnohé školy jen zbytečnou administrativní zátěží.

Školy se sice mohly rozhodnout, zda budou přijímat například podle prospěchového kritéria, mnoho z nich ale raději uspořádalo přijímací zkoušky z obavy, že známky by diskriminovaly gymnazisty. Přijímací zkoušky byly naopak na mnohých gymnáziích pro žáky základních škol velmi náročné, protože prověřovaly gymnaziální učivo a často i znalost dvou cizích jazyků.

Kuchtová chce, aby systém přesto zůstal propustný a do víceletých programů se i nadále mohli hlásit žáci ze základních škol. Rozhodnutí přijímat je na gymnázia, ve kterých pro ně bude kapacita, však zůstane na řediteli školy.
klh čtk