Aktuálně

27. 6. 200716:33

Vláda souhlasila s Páleníkem v čele Vojenského zpravodajství

Vláda dnes souhlasila se jmenováním Ondreje Páleníka novým ředitelem Vojenského zpravodajství. Do funkce ho navrhla ministryně obrany Vlasta Parkanová.

Po květnovém odchodu Miroslava Krejčíka dočasně vedl armádní tajnou službu, která spojuje rozvědku i kontrarozvědku, generál Pavel Adam.

Dvaačtyřicetiletý Ondrej Páleník byl v minulosti šéfem speciální prostějovské brigády, která se dvakrát účastnila mise v Afghánistánu. Před časem byl povýšen do hodnosti generála, dosud působil na generálním štábu armády, kde vedl Ředitelství řízení speciálních sil. Vlasta Parkanová ho podle svých slov vybrala do čela vojenské tajné služby kvůli jeho schopnostem a vynikajícím pracovním výsledkům.

Brigádní generál Páleník poslancům branného výboru dříve řekl, že chce Vojenské zpravodajství řídit jako manažer. Za prioritu považuje především zabezpečovat informace důležité pro bezpečnost Česka, žádné "zemětřesení" prý nechystá.

Předchozí ředitel Vojenského zpravodajství Krejčík se v květnu rozhodl odstoupit. Důvody nesdělil. Podle neoficiálních informací složil funkci kvůli dlouhodobým neshodám s ministryní Parkanovou, která se ho pokusila několikrát odvolat.

Vláda chystá reorganizaci zpravodajských služeb. Výsledkem mají být dvě služby - rozvědka a kontrarozvědka. Sloučila by se tedy civilní rozvědka (Úřad pro zahraniční styky a informace) s vojenskou rozvědkou a na druhé straně civilní kontrarozvědka (Bezpečnostní informační služba) s vojenskou kontrarozvědkou. Kompletní plán reformy by měl být hotov na podzim.

Vojenské služby přitom byly před několika lety sloučeny do jedné - Vojenského zpravodajství. Tento krok by tak zřejmě znamenal jejich opětovné rozdělení.

klh čtk