Aktuálně

28. 6. 20078:48

Vláda odvolala ředitele SZIF Vladimíra Ecka, nahradí ho Tomáš Révész

Vláda na návrh ministra zemědělství Petra Gandaloviče odvolala z místa ředitele Státního zemědělského intervenčního fondu Vladimíra Ecka. Na jeho místo dosadí Tomáše Révésze.

"Vzhledem ke startu programu rozvoje venkova a k nutnosti hledání úspor potřebujeme člověka se zkušenostmi pana Révésze," uvedl k personální změně Gandalovič s tím, že nový šéf fondu má zkušenosti v bankovnictví a s komunikací.

SZIF, který spravuje miliardové agrární dotace, podle ministra potřebuje nové impulzy a oživení činnosti. Mimo jiné je nutné zlepšit komunikaci programu rozvoje venkova, na který má jít za roky 2007 až 2013 přes 100 miliard korun, podotkl.

Sedmačtyřicetiletý Tomáš Révész studoval na Vysoké škole ekonomické a absolvoval řadu zahraničních kurzů. Dosud působil jako finanční ředitel společnosti KAPPA a v minulosti pracoval v Českomoravské záruční a rozvojové bance a v České exportní bance.

Eck své odvolání nekomentoval. O moc sdílnější nebyl, ani pokud jde o jeho další působení. "V současné chvíli zvažuji všechny možnosti, jakým způsobem bych mohl využít svých odborných znalostí," uvedl pouze.

Vladimír Eck byl jmenován ředitelem SZIF loni koncem října. Nahradil Jana Höcka, který stál v čele fondu řadu let. Odvolán byl loni v září na návrh tehdejší ministryně zemědělství Mileny Vicenové.

SZIF loni hospodařil s rozpočtem zhruba 50 miliard korun.

klh čtk