Aktuálně

28. 6. 20078:57

Vláda schválila zrušení centrálního skladu ČOI

Vláda včera schválila zrušení centrálního skladu padělků, který Česká obchodní inspekce provozovala v Bečvárech na Kolínsku.

Inspekce do skladu od loňského léta svážela, a poté z něj rozdělovala humanitárním organizacím zabavené padělky značkového zboží. Nyní tuto činnost opět zajišťují jednotlivé inspektoráty ČOI.

"Zrušili jsme centrální sklad ČOI i na základě celé řady nálezů i na základě trestních oznámení, které se toho týkají," uvedl premiér Mirek Topolánek. Návrh na zrušení skladu vládě předložilo ministerstvo průmyslu a obchodu. Podle mluvčího ministerstva Tomáše Bartovského je efektivnější původní systém, kdy propadlé výrobky pro humanitární účely vydávaly zájemcům oblastní inspektoráty ČOI.

Nová ústřední ředitelka ČOI Jana Příhodová sklad kvůli nesrovnalostem v jeho pronájmu i evidenci zabavených padělků nechala v polovině května zavřít. Podle výsledků auditu, který po svém nástupu do funkce nařídila Příhodová, si ČOI centrální sklad pronajala bez výběrového řízení.

"Zjištěny byly nestandardní platby za další služby a zboží pronajímateli objektu. Způsob evidence pohybu zboží byl nedostatečný a neumožňoval přesnou inventuru," uvedla již dříve mluvčí ČOI Miloslava Fléglová. Hospodaření centrálního skladu ČOI nyní prověřuje policie.

V centrálním skladu ČOI bylo od loňského července na dobu určitou zaměstnáno 12 pracovníků, z toho devět zdravotně znevýhodněných. Tato pracovní místa byla podle Fléglové převedena na inspektoráty ČOI. Část zaměstnanců centrálního skladu ale se zrušením skladiště nesouhlasila. Nespokojení pracovníci zaslali Příhodové dopis, ve kterém tvrdí, že se rozhodla na základě špatně provedeného auditu.

Jana Příhodová řekla, že podle původních plánů měly padělky připravovat k dalšímu použití zdravotně postižení pracovníci chráněných dílen, k jejich zapojení do tohoto systému ale podle Příhodové nedošlo. "Projekt (centrálního skladu) nebyl odpovídajícím způsobem naplněn ani v části týkající se pozitivního přínosu v oblasti zaměstnanosti osob se zdravotním postižením," podotkla Příhodová.

ČOI loni bez započtení audio a video nosičů zabavila 167.808 padělků. Pro humanitární účely bylo v loňském roce neziskovým organizacím předáno 24.391 padělků značkového oblečení a bot v odhadované hodnotě bezmála 33 milionů korun.

klh čtk