Aktuálně

28. 6. 200710:45

Vláda snížila počet stipendií pro cizince na polovinu

Vláda ve snaze o rozpočtové úspory snížila téměř na polovinu počet stipendií pro zájemce z rozvojových zemí.

Na veřejných vysokých školách jich v České republice bude moct v letech 2008 až 2012 studovat s podporou státu celkem 130. Vládní stipendia uděluje nyní Česko občanům z rozvojových a jiných potřebných zemí podle rozhodnutí kabinetu z roku 2001. V letech 2003 až 2007 bylo stipendijních míst 250.

"Jsem ráda, že program přes snahu o co největší rozpočtové úspory vůbec zůstává," řekla ministryně školství Dana Kuchtová. Na studium pro mladé lidi například z Etiopie, Vietnamu, Mongolska, Černé Hory či Bosny bude stát dávat každý rok zhruba 150 milionů korun.

O prioritních zemích rozvojové pomoci ve formě studia rozhoduje ministerstvo zahraničních věcí.

Část míst je pro příští čtyři roky nově určena ke studiu v příslušných studijních programech v anglickém jazyce. Český jazyk má jako studijní používat 70 studentů, 60 jich bude moct studovat v angličtině, řekla ministryně Kuchtová.

Poskytování stipendií mladým cizincům má v Česku dlouhou tradici. Díky stipendiím mohli například v tehdejším Československu studovat ve dvacátých letech minulého století ruští emigranti. Vládní stipendia pak v druhé polovině století přivedla do Česka tisíce studentů z rozvojové Afriky a Asie. Od šedesátých let do roku 2006 absolvovalo studium v Československu či České republice přibližně 21.450 stipendistů.

Podle statistik ministerstva školství z loňského srpna studuje na českých vysokých školách zhruba 20.000 cizinců. Velkou část z nich tvoří posluchači ze Slovenska.

klh čtk