Aktuálně

28. 6. 200710:51

Vláda rozdělila peníze na předsednictví Česka v EU

Vláda včera rozdělila okolo 700 milionů korun, které jsou určeny na přípravu předsednictví v Evropské unii v příštím roce.

Ministři počítají s tím, že v prvním pololetí roku 2009, kdy bude Česká republika předsedat sedmadvacítce, bude tato role vyžadovat další miliardu korun nad rámec rozpočtů jednotlivých resortů.

Vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra sdělil, že na centrální organizační a technické zajištění předsednictví včetně prezentace a komunikace půjde příští rok 269 milionů korun. Bezpečnostní opatření si podle vicepremiéra vyžádají 46 milionů korun. Koncem srpna má ministr vnitra Ivan Langer předložit konkrétní návrh bezpečnostních akcí.

Posílení stálého zastoupení republiky v Bruselu bude stát 206 milionů, dalších 159 milionů bude potřebovat státní správa - z toho 70 milionů tvoří náklady na jazykové a odborné vzdělávání úředníků. "Celkem bude za tímto účelem v příštím roce vytvořeno v celé české státní správě 260 míst, která budou po ukončení předsednictví v druhé polovině roku 2009 zrušena," sdělili pracovníci vládní sekce pro předsednictví ČR v Radě EU.

Dalších zhruba 410 milionů korun si mají v roce 2008 ministerstva zajistit na přípravu předsednictví z vlastních zdrojů.

"Přípravy běží podle plánu," zdůraznil Vondra. V dohledné době podle něj kabinet posoudí materiály týkající se programu a priorit předsednictví.

Přípravy a organizace českého předsednictví v EU budou stát podle dosavadních propočtů dohromady na 3,3 miliardy korun. Z toho 1,9 miliardy korun by mělo jít ze státního rozpočtu a 1,4 miliardy mají zajistit ze svých rozpočtů ministerstva.

Česko už ví, že Evropské unii bude předsedat pod mottem Evropa bez bariér. Mezi zamýšlené priority patří především posilování konkurenceschopnosti, deregulace, důraz na čtyři základní svobody unie - tedy svobodu pohybu osob, služeb, kapitálu a zboží - a prosazování liberální obchodní politiky. Akce se nemají omezit jen na Prahu, předsednictví by mělo být záležitostí celé republiky.

klh čtk