Aktuálně

29. 6. 20071:30

Podle premiéra pomůže zlínskému kraji vstup do Schengenského prostoru

Rozvoji Zlínského kraje podle premiéra Mirka Topolánka nejvíce pomůže vstup České republiky do Schengenského prostoru.

Podle něho se tím zkvalitní dopravní napojení, zvýší se příležitosti pro podnikání a posílí se rozvoj univerzity, respektive vzdělávání. Do Schengenského prostoru vstoupí Česká republika 31. prosince letošního roku.

"Zlínský kraj utrpěl v období 40 let komunismu i rozdělením Československa v roce 1993 poměrně těžké rány. Region, který v sobě nese baťovskou tradici, nemá v rámci České republiky nyní postavení, které mu právem patří," řekl Mirek Topolánek. Hlavními prioritami, kam by měl v budoucnu kraj směřovat, je podle něj rozvoj Univerzity Tomáše Bati, dopravní infrastruktury především do sousedního Slovenska, příchod menších investorů do připravené průmyslové zóny v Holešově a odkoupení bývalého svitovského areálu městem Zlínem od České konsolidační agentury.

Jedná se zejména o špatnou dopravní dostupnost v kraji. Z komunikací dálničního typu je zatím v regionu v provozu pouze tříkilometrový úsek rychlostní silnice R55, jenž tvoří severní část obchvatu Otrokovic na Zlínsku. Motoristé ho mohou využívat od října loňského roku. Komunikace R55 spojí Olomouc a Břeclav, ve Zlínském kraji se bude v budování pokračovat v roce 2008 další části otrokovického obchvatu.

Již letos ale zřejmě bude uveden do provozu první úsek dálnice D1 na území Zlínského kraje. Jde o přibližně tři kilometry dlouhý úsek u Kroměříže. V kraji nyní stavební firmy pracují také na stavbě dálnice D1 od Kojetína k západnímu okraji Kroměříže. Práce zde skončí zřejmě v roce 2008. Do kraje zasahuje i další část D1 od Kroměříže do Říkovic, stavební práce začnou letos.

Schengenskou smlouvu o volném pohybu osob podepsala Francie, Německo a země Beneluxu v roce 1985 a platit začala o deset let později. Nyní je v Schengenském systému 13 zemí původní "patnáctky" bez Británie a Irska. Naopak součástí jsou i dva státy mimo EU, Norsko a Island.

Návštěva premiéra Mirka Topolánka Zlínského kraje pokračuje i v pátek, kdy například na základní škole v Holešově předá žákům první třídy vysvědčení, navštíví tamní průmyslovou zónu, setká se s vedením univerzity a v Baťově vile se setká s představiteli veřejné správy.

klh, čtk