Aktuálně

10. 7. 20079:21

Vláda projedná analýzu administrativní zátěže podnikatelů

Vláda na svém středečním zasedání projedná analýzu administrativní zátěže podnikatelů a návrh dalšího postupu při jejím snižování.

Administrativní náklady, které podnikatelům vznikají v souvislosti s informačními povinnostmi, by mohlo zmenšit například snížení frekvence plnění některých povinností, zúžení skupiny podnikatelů, jichž se týkají, či úplné zrušení některé povinnosti.

Podle dřívějších informací z tisku činí celková administrativní zátěž českých podnikatelů nejméně 86,38 miliardy korun ročně. Největší podíl na ní má s 23 procenty ministerstvo práce a sociálních věcí. Následují ministerstva zemědělství s dvaadvacetiprocentním podílem, zdravotnictví s 20 procenty, financí, životního prostředí a průmyslu a obchodu shodně s osmiprocentním podílem.

Nadcházející prověřování právních předpisů, jejichž změnou by se měla administrativní zátěž podnikatelů snížit, bude koordinovat ministerstvo průmyslu a obchodu. Metodika pro výpočet administrativní zátěže a další související záležitosti zůstanou v kompetenci ministerstva vnitra. To také analýzu administrativní zátěže podnikatelů vládě předkládá.

klh, čtk