Aktuálně

12. 7. 200711:43

Premiér Mirek Topolánek vyzval, aby země EU byly připraveny na Schengen

Česká republika bude podle premiéra Mirka Topolánka připravena na vstup do schengenského prostoru s lednem příštího roku. Zůstává však podle něj otázka, jak na tom budou takzvané staré země Evropské unie.

Mirek Topolánek proto na dnešním setkání s velvyslanci unijních států vyzval, aby se záležitostí zabývali, protože má pro ČR velký význam.

Podle premiéra existuje zpráva, která tvrdí, že celá řada tzv. starých zemí Evropské unie této chvíli není schopna plnit podmínky pro vstup. Na velvyslance prý apeloval, aby věc nebrali na lehkou váhu. "Pro nás to nemá jen ten praktický, ekonomický význam, ale velmi i význam politický a psychologický," zdůraznil premiér.

Původní plánu EU měl rozšiřovat schengenský systém už začátkem letošního roku. Přípravy se zdržely nepřipraveností nového počítačového systému, který má registrovat mimo jiné data o hledaných nebo nežádoucích osobách či kradených autech. EU to nyní řeší dočasným rozšířením nynější policejní databáze o některé údaje z nových zemí.

Český premiér hovořil s velvyslankyněmi a velvyslanci o červnovém summitu EU v Bruselu. Skončil kompromisní dohodou na mandátu pro přípravu smlouvy o reformě institucí EU. "Prezentoval jsem určitý soulad mezi mandátem české vlády, který mi dával určité mantinely pro vyjednávání, a výsledkem Evropské rady. Ubezpečil jsem velvyslance, že patříme mezi země, které jsou se závěry spokojeny," řekl premiér.

klh, čtk