Aktuálně

13. 7. 200710:47

Vláda projedná novelu zákoníku asi v srpnu, sněmovna pak v září

Vláda projedná novelu zákoníku práce, která má odstranit jeho technické nedostatky, v srpnu či nejpozději začátkem září.

Sněmovna by pak mohla návrh úprav pracovního kodexu, který platí od letoška, projednávat na zářijové schůzi. Podle ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase by změněný zákoník mohl začít platit v prvním pololetí příštího roku.

Ministr uvedl, že novela odstraňuje "technické omyly, přešlapy a chyby". Kodex je prý v nesouladu asi s desítkou zákonů. Odkazuje se například na neschválený antidiskriminační zákon.

Návrh zákoníku přináší i několik věcných úprav, na nichž se shodli zástupci zaměstnavatelů s odbory. Novela počítá s tím, že by lidé od 16 do 18 let mohli pracovat 40 hodin týdně místo nynějších 30. Podle ministra toto ustanovení brání nyní zaměstnávání mladých s nízkou či žádnou kvalifikací.

Podle ministra Nečase novela umožní změny v rozvržení pracovní doby u takzvaných kont pracovní doby. Konta představují celkový počet pracovních hodin. Zaměstnavatel může ale pracovníky například podle množství zakázek využívat v určitém období více hodin, jindy pracují méně. Součet odpracovaných hodin ale nesmí překročit stanovenou dobu. Neměl by být nutný ani souhlas zaměstnanců, pokud bude zaměstnavatel konta chtít zavést. Bude nejspíš také možné zkrátit odpočinek při sezonních pracích v zemědělství. Zaměstnavatelé možná také budou moci převést pracovníky bez jejich souhlasu kvůli nepřízni počasí na nezbytnou dobu na jinou práci.

klh, čtk