Aktuálně

26. 7. 20079:40

Vláda schválila dotaci na stavbu továrny jihokorejské automobilky, státní podporu na školní mléko či zprávu o činnosti jaderných úložišť

Vláda včera schválila vyčlenění 900 milionů korun na stavbu továrny jihokorejské automobilky Hyundai Motor v Nošovicích, dále odsouhlasila záměr ministerstva dopravy oddělit nákladní dopravu Českých drah do samostatné dceřinné společnosti či zvýšení poplatků za zápis práv do katastru nemovitostí.

Peníze na stavbu továrny v Nošovicích na Frýdecko-Místecku půjdou z programu zaměřeného na podporu podnikatelských nemovitostí a infrastruktury, ve kterém je letos k dispozici zhruba miliarda korun. Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman nepovažuje investiční pobídky do montážních závodů za rozumné, vláda dnes ale respektovala dohodu uzavřenou kabinetem Jiřího Paroubka loni v květnu. Podle smlouvy má jihokorejská automobilka v letech 2007 až 2013 získat na podporu výstavby nošovického závodu ze státního rozpočtu přímou dotaci až 2,415 miliardy korun. V letošním státním rozpočtu má být podle loňského usnesení vlády na přímé dotace pro Hyundai 900 milionů korun, příští rok 600 milionů a v letech 2009 až 2013 dalších 915 milionů korun.

Oddělení nákladní dopravy do dceřinné společnosti je největší změnou struktury ČD od vzniku akciové společnosti v roce 2003. Podle premiéra Mirka Topolánka se uskuteční v dubnu 2008 a stát poté nový podnik zřejmě prodá. Přejít má do něj 13.000 z celkových 57.000 zaměstnanců drah. Samostatné ČD Cargo vzniká především proto, aby se zprůhlednilo financování drah. Často kritizované je křížové financování ztrátové osobní dopravy ze zisků nákladní dopravy. Ročně to dělá více než 600 milionů Kč.

Vláda na svém včerejším zasedání také rozhodla o zvýšení poplatků za zápis práv do katastru nemovitostí. Například u převodů rodinných domků se zahradou bude poplatek činit 1500 korun, tedy trojnásobně více než dosud. Současná sazba 500 korun zůstane zachována jen při zápisu k jednomu pozemku nebo budově. U rodinného domku bude ale stát poplatek účtovat třikrát - za dům, stavební pozemek a zahradu. Peníze získané do rozpočtu mají financovat rychlejší digitalizaci katastru nemovitostí.

Kabinet též schválil novelu nařízení, podle níž si školáci také v příštím školním roce 2007/2008 budou moci koupit mléčné svačiny za dotované ceny. Státní podpora na školní mléko se zvedne podle předpokladů zhruba na 55 milionů korun. Důvodem je zejména rozšiřování nákladnější distribuce čerstvých výrobků v chladicích automatech a postupný pokles příspěvku EU, který stát vyrovnává.

Ministři odsouhlasili i dokumenty, které umožní českému rybářství získat v letech 2007 až 2013 na podporách z Evropského rybářského fondu zhruba 760 milionů korun. S národním spolufinancováním půjde o miliardu korun. Peníze mají podle ministerstva zemědělství posloužit k tomu, aby rybářství dokončilo restrukturalizaci, posílilo konkurenceschopnost a zohlednilo požadavky na ochranu přírody a krajiny. Dokumenty musí ještě schválit Evropská komise.

Vláda ve středu schválila také návrh ministerstva financí, aby Česká národní banka získala od České konsolidační agentury několik stovek akcií Agrobanky. Cílem je sjednocení výkonu akcionářských práv a posílení vlivu centrální banky jako věřitele Agrobanky. Převod rovněž souvisí s ukončením činnosti ČKA na konci letošního roku. ČNB je s téměř 18procentním podílem jedním z hlavních akcionářů Agrobanky, zároveň má vůči ní dvě pohledávky za celkem 17,2 miliardy Kč.

Kabinet odsouhlasil i zprávu o loňské činnosti Správy úložišť radioaktivních odpadů a bezplatný převod nepotřebného majetku státu v Moravskoslezském kraji na město Ostrava. S majetkem v účetní hodnotě 7,4 milionu korun dosud hospodařil státní podnik Diamo.