Aktuálně

1. 8. 200711:01

Letiště Praha odbavilo za pololetí rekordních 5,58 mil. pasažérů

Ruzyňským letištěm prošlo za pololetí rekordních 5,58 milionu cestujících, což je meziročně o devět procent více. O šest procent na téměř 84.000 se zvýšil také počet vzletů a přistání letadel.

Letiště Praha dosáhlo nových rekordů v provozních ukazatelích za 1. pololetí roku 2007. Počet odbavených cestujících se ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku zvýšil o 9 % na 5 580 685. Letiště Praha tak dynamikou růstu svých výkonů převyšuje celoevropský průměr v rozvoji přepravy cestujících, který se pohybuje okolo 5 %.

Na růstu počtu odbavených lidí se významně podílely nízkonákladové aerolinie, které přepravily téměř o třetinu více cestujících než loni. Jejich tržní podíl na letišti vzrostl na 23 procent. Na linkách tradičních síťových dopravců se počet cestujících zvýšil o tři procenta. Největší podíl si tradičně drží České aerolinie, se kterými letělo 43 procent všech odbavených cestujících.

Letišti se také daří přilákat stále více přestupujících pasažérů. Jejich počet se meziročně zvýšil o šest procent. Důvodem je podle vedení letiště především dobrá spolupráce s leteckou aliancí SkyTeam. Díky tomu byla například zavedena nová dálková linka společnosti Delta Air Lines na největší světové letiště v americké Atlantě.

„Nejvýraznější meziroční nárůst provozu jsme zaznamenali zejména během prvních třech měsíců roku, také druhé čtvrtletí potvrdilo dlouhodobě pozitivní trend a překonalo loňské výsledky,“ shrnuje Jiří Pos, výkonný ředitel pro Letecký obchod a provoz Letiště Praha.

Důkazem rostoucí obliby Letiště Praha u cestujících, kteří jej využívají jako přestupní bod při svých cestách, je meziroční nárůst transferových cestujících o 6 %. Tomuto trendu napomáhá spolupráce Letiště Praha s ČSA a leteckými společnostmi v rámci aliance SkyTeam při budování hubového systému.

Nejvíce cestujících bylo v prvním pololetí roku 2007 přepraveno na linkách do Velké Británie, Německa a Itálie. Trojicí nejpopulárnějších destinací jsou tradičně Londýn, Paříž a Frankfurt. Díky novým pravidelným spojením stoupl výrazně počet cestujících z Prahy do Švýcarska (+52 %), Itálie (+37 %) a Španělska (+31 %). Destinací s největším nárůstem se stalo Miláno (+40 %), zvýšení zájmu cestujících zaznamenala rovněž prázdninová destinace Hurghada (+30 %), dále pak Řím (+25 %), Brusel (+17 %) nebo Moskva (+ 13 %).

Ruzyňské letiště je ve vlastnictví státu České republiky a je provozovatelem civilního mezinárodního Letiště Praha. Zřizovatelem provozovatele civilního mezinárodního letiště je Ministerstvo dopravy České republiky.