Aktuálně

3. 8. 200711:05

Na příspěvky na péči bude potřeba o tři miliardy korun víc

Na příspěvky na péči, které dostávají od ledna postižení či senioři na pořízení sociálních služeb, bude letos potřeba až o tři miliardy korun víc.

Původně plánovaných devět miliard korun prý totiž podle náměstka ministra práce a sociálních věcí Mariána Hoška na tyto dávky stačit nebude. Pokrýt by je mělo asi 12 miliard. Ministerstvo proto zjišťuje, jak by mohlo prostředky zajistit. Podle Mariana Hoška je možné je získat přesuny v rozpočtu ministerstva. Pokud se například částka na jiné dávky zcela nevyčerpá, bude ji možné přelít do příspěvků. "V tuto chvíli není na pořadu dne, abychom se kvůli nedostatku financí obraceli na vládu. Zdá se, že to bude z vnitřních přesunů možné řešit," uvedl Hošek.

Systém sociálních služeb se změnil od letošního ledna. Příspěvek na péči dostávají postižení a senioři přímo, sami si za něj mají hradit pobyt v ústavu, pečovatelku či opatrování rodinou. Potřební získávají měsíčně od 2000 do 11.000 korun podle své závislosti na pomoci. Ministr práce Petr Nečas již dříve uvedl, že letošní rozpočet nepočítal s dostatkem peněz na nový systém.