Aktuálně

8. 8. 200710:09

V Praze proběhla česko-polská jednání o vzájemných vztazích

První náměstek ministryně obrany Martin Barták se včera setkal v Praze s prvním náměstkem polského ministra národní obrany Boguslawem Winidem a polským charge d’affaires Stanislawem Borkem.

Mezi hlavní témata neformálního jednání byly především bilaterální česko-polské vztahy i úkoly plynoucí z členství obou zemí v NATO a EU.

Martin Barták a Boguslaw Winid si vyměnili názory na budoucí spolupráci v oblasti výstavby společných jednotek. V současné době mimo jiné Armáda České republiky přispívá jednotkou 33 vojenských policistů, kteří jsou předurčeni pro působení v mnohonárodním praporu vojenské policie NATO, při jehož vytváření se Polsko ujalo role vedoucího státu.

Oba náměstci hovořili traké o zájmu Polska spolupracovat s Českou republikou při výcviku vojenských pilotů, nebo výměna názorů obou představitelů na připravovanou mezinárodní operaci, která má vést ke zklidnění situace v jihosúdánském Dárfúru.

Během setkání Martin Barták vyjádřil českou podporu kandidatury náčelníka Generálního štábu polské armády generála Franciszka Gregora na post předsedy Vojenského výboru NATO, tedy na jednu z nejvýznamnějších pozic v rámci Aliance.