Aktuálně

9. 8. 200711:15

Legislativní rada vlády posoudí úpravu zákoníku práce či normu o sčítání

Legislativní rada vlády dnes posoudí novelu zákoníku práce, návrh zákona o vyšších soudních úřednících, změnu zákona o Pozemkovém fondu či normu o sčítání lidu.

Návrh novely zákoníku práce má odstranit technické nedostatky a chyby tohoto kodexu. Dále přináší i několik věcných úprav, na nichž se shodli zástupci zaměstnavatelů s odbory. Se změnou souvisí např. i takzvaná technická novela, která počítá s tím, že by lidé od 16 do 18 let mohli pracovat 40 hodin týdně místo nynějších 30. Ministerstvo práce a sociálních věcí považuje toto ustanovení za bránění zaměstnávání mladých s nízkou či žádnou kvalifikací. Změny by měly začít platit od poloviny příštího roku.

Vládní právníci projednají také návrh zákona o vyšších soudních úřednících a vyšších úřednících státního zastupitelství, novelu o Pozemkovém fondu České republiky, tzv. vodní zákon či věcný záměr zákona o sčítání lidu, domů a bytů v roce 2011, kterou předkládá předseda Českého statistického úřadu Jan Fischer. Sčítání se konají na území České republiky v téměř pravidelných desetiletých periodách od roku 1869, poslední se uskutečnilo v roce 2001. Statistici uvažují o tom, že by se příští sčítání lidu mohlo částečně odehrát i přes internet.

Poté, co zákony projedná legislativní rada, se dostanou na program kabinetu, který je po schválení pošle do sněmovny.