Aktuálně

10. 8. 200710:49

Do ČR dnes přiletí afgánský chlapec v rámci programu MEDEVAC

Dnes odpoledne přiletí do Prahy čtyřletý afghánský chlapec se svým doprovodem, aby se v České republice podrobil léčbě v rámci programu humanitárních evakuací zdravotně postižených obyvatel MEDEVAC, jehož gestorem je Ministerstvo vnitra.

Čtyřletý chlapec má asi 5 měsíců staré popáleniny na spodní části trupu a dolních končetinách způsobené vařící tekutinou. V Praze podstoupí plastickou operaci, která mu do budoucna umožní vést normální život bez trvalých následků. Chlapec bude po svém příletu do ČR hospitalizován na infekčním oddělení FN Na Bulovce a poté se podrobí potřebným operačním zákrokům na Klinice popáleninové medicíny FN Královské Vinohrady. Chlapec byl vytipován a do programu MEDEVAC doporučen příslušníky 5. kontingentu AČR v silách ISAF - PRT, který působil od dubna do srpna letošního roku na vojenské základně PRT ve Fajzabádu.

Dosud bylo za pomoci programu MEDEVAC do České republiky transportováno a léčeno celkem 103 pacientů ze zemí postižených válkou či přírodními katastrofami, jako je Bosna a Hercegovina, Kosovo, Ruská federace (Čečensko), Irák a Pákistán. Pacienti jsou ve většině případů vybíráni v úzké spolupráci s Armádou České republiky a Fakultní nemocnicí v Motole, jejichž lékařští specialisté disponovali potřebným technickým vybavením a také informacemi nezbytnými ke stanovení základních diagnóz pacientů. Program humanitárních evakuací zdravotně postižených obyvatel MEDEVAC schválený vládou ČR zajišťuje Ministerstvo vnitra v úzké spolupráci s Ministerstvem obrany a zdravotnictví.