Aktuálně

15. 8. 20070:26

Koaliční lídři se shodli na reformě, daně by měli více klesnout

Lídři koaličních stran se dnes shodli na změnách reformy veřejných financí Ty by podle nich mohli podpořit všichni vládní poslanci.

Daně by měly v příštích letech klesnout víc, než kabinet původně navrhl, vyplynulo z vyjádření předsedů koaličních stran po tříhodinovém večerním jednání ve sněmovně.

Jednání předcházela schůze Poslanecké sněmovny, kterou poslanci v podvečer přerušili do středečního rána. Špičky vládní koalice se pak sešly k přípravě kompromisního pozměňovacího návrhu.

Podle premiéra Mirka Topolánka se nakonec lídři koalice ve sněmovně shodli na tom, že se firemní daně příští rok sníží o procento rychleji, než předpokládal původní vládní návrh, tedy na 21 procent. Daň z příjmu fyzických osob by se podle nové koaliční dohody měla příští rok snížit tak, jak s tím počítala původní vládní předloha. Činila by tak 15 procent ze superhrubé mzdy (23,1 procenta reálného zdanění). V roce 2009 by ale měli lidé platit daň z příjmu 12,5 procenta (zhruba 19 procent reálného zdanění).

Dohoda je podle premiéra korektní a nic podle něho nebrání tomu, aby pro ni hlasovali všichni koaliční poslanci.

Sporné téma poplatků dětí u lékaře chtějí koaliční lídři řešit zvýšením daňové slevy na děti. vpodvečer nechtěl ustoupit od požadavku, aby z reformy vypadly poplatky za návštěvu u lékaře pro děti do 15 let. Nakonec by od poplatků měli být osvobozeni jen chronicky nemocní.

Zatím je nejasné, kdy přesně bude sněmovna reformu schvalovat. Očekává se, že by to mohlo být příští týden. Opozice ale požaduje delší čas, podle nich bude zapotřebí nejprve pečlivě posoudit navržené změny reformy.