Aktuálně

15. 8. 20070:28

Další příslušníci Armády ČR odjedou jihoirácké Basry

Další vojáci 4. brigády rychlého nasazení, jejíž velitelství se nachází v Žatci, se zanedlouho vydají na cestu do jihoirácké Basry. Elitní žatecká brigáda v letošním roce sestavuje celkem pět rotací do zahraničních misí.

Necelou stovku příslušníků 3. kontingentu Armády České republiky, kteří budou od poloviny srpna 2007 působit v řadách Mnohonárodních sil v Iráku, doprovodil v úterý náměstek ministryně obrany pro majetek František Padělek spolu se zástupcem náčelníka Generálního štábu AČR – ředitel Společného operačního centra MO generálmajor Josef Prokš a další hosté.

V pořadí třetí kontingent tvoří 99 zkušených vojáků převážně z útvarů brigády rychlého nasazení. Je mezi nimi i sedm žen. V jednotce jsou zařazeni také čtyři psovodi se psy, jejichž role v Iráku je nezastupitelná.

Už dva české vojenské kontingenty v Basře od prosince minulého roku zabezpečovaly nepřetržitou ochranu a ostrahu nejen hlavního vstupního kontrolního stanoviště na zdejší základnu mnohonárodních sil, ale také střežení části této základny.

Generálmajor Prokš připomněl, že situace v Iráku není jednoduchá a že na české vojáky čeká mimořádně náročná mise. Její náročnost spočívá v tom, že se jedná o rutinní, stereotypní práci v extrémních klimatických podmínkách. Generál vyzval vojáky, aby dbali rozkazů svých nadřízených a plnili úkoly svědomitě. Popřál jim mnoho úspěchů a šťastný návrat do vlasti. Ubezpečil je, že velení české armády je jim připraveno pomoci v jakékoli tíživé situaci.

Součástí slavnostního nástupu příslušníků 3. kontingentu AČR určeného pro koalici Mnohonárodních sil v Iráku byla také bohoslužba. Modlitbu 4. brigády rychlého nasazení za šťastný návrat z mise pronesl vojenský kaplan nadporučík Kamil Vícha.

Velitel kontingentu podplukovník Pavel Rous řekl, že jeho podřízení se na misi připravovali prakticky od dubna letošního roku a věří v to, že se mu s tímto týmem profesionálů podaří obhájit dobré jméno, které si čeští vojáci v zahraničních misích vydobyli.