Aktuálně

21. 8. 200711:14

MPSV navrhne vládě směnu státního podílu v PRE za akcie ČEZ

Ministerstvo práce a sociálních věcí předloží ve středu vládě návrh na výměnu balíku akcií společnosti Pražská energetika (PRE), který ministerstvo spravuje, za podíl v polostátní energetické společnosti ČEZ.

MPSV poukazuje na to, že kvůli relativně nízkému a izolovanému podílu nemůže ovlivňovat řízení PRE. V minulosti byl například několikrát odmítnut zástupce do dozorčí rady, kterého ministerstvo navrhovalo. Úřad má také malý vliv na dividendovou politiku Pražské energetiky.

"Smyslem a cílem navrženého postupu - směny akcií PRE za akcie ČEZ - je nejen snaha o zajištění relevantních zdrojů financování pro plánovanou důchodovou reformu, nýbrž i zvýhodnění pozice státu před již vládou schváleným prodejem části akcií ČEZ," uvádí MPSV.

Ministerstvo výměnu navrhlo vládě již v polovině měsíce, ministři však návrh neprojednali. Akcie má podle ministerstva získat některý ze současných akcionářů PRE, mezi nimiž je například hlavní město Praha, společnost Honor Invest či Energie Baden-Württemberg.

Ministerstvo odhadlo, že by směnou získalo půl až 0,55 procenta akcií ČEZ, které by prý měly pro ministerstvo větší význam než současný podíl v PRE. Stát v současnosti vlastní 67,6 procenta akcií ČEZ, na kapitálovém trhu však prodává sedmiprocentní balík akcií. MPSV rovněž zdůraznilo nižší likviditu akcií PRE, než je tomu v případě akcií ČEZ.

Ministerstvo získalo podíl v PRE v souvislosti s vládním usnesením z května 2002, a to pro účely důchodového pojištění. Za loňský rok obdrželo na dividendách nezdaněných téměř 196 milionů korun, upozorňuje ale na riziko, že majoritní akcionář může vytvořený zisk použít k dalším investicím, aniž by byla dividenda vůbec vyplacena.

Pražská energetika loni vytvořila čistý zisk 1,72 miliardy korun, což představuje meziroční nárůst o 44 procent. Většinovým vlastníkem firmy je společnost Pražská energetika Holding, 51 procent akcií v ní drží Hlavní město Praha.