Aktuálně

22. 8. 200710:17

Ministerstvo vnitra chce vybudovat centrum pro ochranu hranic a migraci

Ministerstvo vnitra chce vybudovat Analytické centrum pro ochranu státních hranic a migraci. Návrh na jeho zřízení předloží ministr Ivan Langer na dnešním zasedání vlády.

Centrum, které by mělo začít fungovat od 1. září, bude sledovat a analyzovat vývoj migrace, a snažit se tak vytvořit komplexní obraz o přílivu cizinců do České republiky. Informace bude získávat od všech orgánů a institucí, které zajišťují ochranu hranic nebo se zabývají migrací.

Na zřízení centra mělo podle vnitra vliv jak členství v EU, tak především plánovaný vstup ČR do schengenského prostoru. Poslední den roku 2007 se zruší pozemní kontroly na vnitřních hranicích mezi starými a novými členskými státy EU a mezi novými členskými státy navzájem. Nejpozději do konce března 2008 pak i na mezinárodních letištích.

Kvůli zapojení ČR do prostoru volného pohybu se totiž musí změnit metody ochrany hranic i způsob zajištění vnitřní bezpečnosti.

Schengenskou smlouvu o volném pohybu osob podepsaly Francie, Německo a země Beneluxu v roce 1985 a platit začala o deset let později. Nyní je v schengenském systému 13 zemí původní "patnáctky" bez Británie a Irska. Naopak součástí jsou i dva státy mimo EU, Norsko a Island.