Aktuálně

22. 8. 200710:37

Vláda projedná návrh na působení vojáků v provincii Lógar

Vláda dnes projedná návrh ministryně obrany Vlasty Parkanové a ministra zahraničí Karla Schwarzenberga na vyslání českého provinčního rekonstrukčního tým (PRT) do afghánské provincie Lógar.

Na obnově země by se mohli podílet kromě vojáků také civilní experti, které vyšlou například ministerstva zahraničí, průmyslu a obchodu nebo dopravy.

Česko na podzim vyšle do Lógaru průzkumný tým. "Teprve na základě naší vlastní kontroly předložíme parlamentu návrh, aby armáda a čeští civilní experti v zemi působili," uvedl mluvčí Ministerstva obrany Andrej Čírtka. Vyslání rekonstrukčního týmu by mělo stát až 650 milionů korun ročně.

Vojáci již v současnosti působí spolu s Němci a Dány v rekonstrukčním týmu v provincii Badachšán na severu země. Podle Andreje Čírtka by se však činnost Čechů v Lógaru od působení v Badachšánu lišila. Tam se Češi zaměřují především na ochranu a patrolování. Rekonstrukční činnost patří spíše k vedlejším úkolům. I přesto vojáci v Badachšánu mimo jiné vybavili několik škol nábytkem.

V Lógaru by se však český tým měl více soustředit na rozvojové projekty. PRT by mohl v provincii vytvořit také příležitosti pro české firmy, které působí například v potravinářství. Lógar je totiž významným afghánským pěstitelem potravin a s nízkým výskytem drog. Podle mluvčího MO je Lógar jednou z nejrozvinutějších částí Afghánistánu.

V případě českého působení v Lógaru by vojáci podle dřívějších informací činnost v Badachšánu pravděpodobně ukončili. Definitivní podoba nasazení českých vojáků v Afghánistánu pro příští rok by měla být známá až na podzim. Kromě Badachšánu Češi v současnosti v Afghánistánu působí rovněž v polní nemocnici na mezinárodním letišti v Kábulu. Na jihu Afghánistánu operují členové speciálních sil vojenské policie.