Aktuálně

24. 8. 200710:06

Ministr zemědělství Petr Gandalovič zahájil Zemi živitelku

Ministr zemědělství ČR Petr Gandalovič zahájil včera v Českých Budějovicích 34. ročník největší tuzemské výstavy zaměřené na rozvoj venkova Země živitelka.

V rámci slavnostního zahájení byl v Pivovarské zahradě předán novým držitelům certifikát národní značky kvality KLASA. Ministr také udělil Cenu pro mladé vědecké pracovníky a Cenu za nejlepší realizovaný výsledek výzkumu a vývoje v roce 2007.

Letošního ročníku, který potrvá do 28. srpna, se zúčastní bezmála 530 vystavovatelů z 22 zemí Evropy, Asie a Severní Ameriky.

Stalo se již tradicí, že Ministerstvo zemědělství ČR vyhlašuje prostřednictvím Výstaviště České Budějovice a.s. soutěž ZLATÝ KLAS. Soutěž bude i v letošním roce probíhat v pěti oborech: rostlinná výroba, živočišná výroba, mechanizace, potřeby a služby zemědělství, potravinářský a zpracovatelský průmysl. Letošní ročník výstavy se také věnuje dvěma samostatným tématickým celkům, družstevnictví a ekologii.

Nomenklatura výstavy zahrnuje celý zemědělsko-potravinářský sektor a již několik let je věnována pozornost tématu rozvoje venkova. Proto i pro rok 2007 bude platné motto výstavy „Budoucnost českého zemědělství a českého venkova“.

Prezentovat se budou nejen firmy zabývající se zemědělskou technikou, ale i osivářské, krmivářské firmy a řada dalších renomovaných českých i zahraničních firem. Chybět nebudou ani expozice živočišné výroby a potravinářského průmyslu. Tradičně na Země živitelce najdete expozice myslivců, rybářů, zahrádkářů.