Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

28. 8. 2007 10:41

Biopaliva pomohou s ochranou ovzduší

Od 1. září se podle platné úpravy zákona č. 86/2002 Sb., o ochraně ovzduší, do nafty začne přimíchávat metylester řepkového oleje (MEŘO).

Mirek TopolánekVýrobní linku na produkci tohoto biopaliva dnes v ústecké Setuze slavnostně spustí premiér Mirek Topolánek. Přítomen bude i ministr zemědělství Petr Gandalovič a další hosté. MEŘO je možné využívat v čisté formě jako náhradu nafty nebo ve směsích s motorovou naftou. Již dnes je často využíváno například v Rakousku, SRN a Francii.

Ministerstvo zemědělství prosadilo zavedení povinnosti přimíchávání minimálně 2 % MEŘO do motorové nafty již od 1. 9. 2007 a tento podíl se zvýší na 4,5 % od 1. 1. 2009. Ministerstvo také připravuje "Víceletý program pro uplatňování biopaliv v dopravě v ČR", v jehož rámci se počítá s podporou využívání MEŘO v čisté formě a ve formě vysokoprocentních směsí MEŘO s naftou. Podpory by měly být zavedeny po schválení Evropskou komisí od roku 2009.
Přidávání MEŘO do motorové nafty má několik příznivých důsledků : výrobou MEŘO se zužitkuje nadbytečná produkce řepky, sníží se produkce skleníkových plynů a pozitivní ekologické globální efekty má záměna ropných paliv.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie