Aktuálně

28. 8. 200710:46

Ministerstvo zahraničních věcí schválilo uvolnění prostředků na pomoc Řecku a Peru

Již 17 zemí, včetně České republiky, přislíbilo Řecku pomoc v boji s ničivými požáry. Pomoc zavítá i do zemětřesením postiženého Peru.

Požáry v ŘeckuMinisterstvo zahraničí schválilo částku do pěti milionů korun na pomoc Řecku, které sužují rozsáhlé požáry, jež si vyžádali již přes šedesát obětí. Pomoc bude poskytnuta, po dohodě s ministerstvem vnitra, ve formě zapůjčení vrtulníku policejní letecké služby typu Bell 412 HP. Vrtulník bude vybaven podvěsným vakem s objemem 900 litrů vody a bude ho obsluhovat pětičlenná posádka.
Pět milionů korun ministerstvo zahraničí také zašle jako humanitární pomoc Peru, které postihlo zemětřesení. Ničivá katastrofa zasáhla 15. srpna do životů 200.000 lidí a vyžádala si přes pět stovek mrtvých. O pomoci české vlády rozhodl ministr zahraničí Karel Schwarzenberg minulý týden.
Česká pomoc poputuje do Peru přes Mezinárodní červený kříž. Stejně tak nabídka pomoci Řecku je podávána standardní cestou, tedy prostřednictvím monitorovacího a informačního centra v Bruselu.