Aktuálně

28. 8. 200710:50

Vládu ve středu čeká projednání technické novely zákoníku práce

Ministerstvo práce a sociálních věcí předloží na středečním zasedání vlády novelu zákoníku práce, která má odstranit největší chyby současného pracovního kodexu.

Petr NečasPředkládaným návrhem zákona se především sleduje odstranění neprovázaností s dalšími zákony, odstranění legislativně technických chyb a některých nepřesností. Návrh zákona má opravnou a legislativně technickou povahu", uvedl Jiří Sezemský z tiskového oddělení MPSV.
Podle předkladatelů se norma záměrně vyhýbá konfliktním tématům a vychází z dohody tripartity. Kabinet minulý týden projednání zákoníku odložil.
Novela se vyhýbá paragrafům, které jsou předmětem politických sporů i stížností u Ústavního soudu. Návrh zákoníku ovšem přináší i několik věcných úprav, například, že lidé od 16 do 18 let by mohli pracovat 40 hodin týdně místo nynějších 30. Podle ministerstva práce a sociálních věcí toto ustanovení brání zaměstnávání mladých lidí s nízkou či žádnou kvalifikací.
Dvěma stížnostmi na zákoník se nyní zabývá Ústavní soud. Verdikt ústavních soudců chce ministerstvo práce zahrnout do další, zásadnější novely, která má pracovní právo více liberalizovat.
Novelizovaný zákoník by mohl začít platit v prvním pololetí příštího roku.